Introductie

iObs is een applicatie om wereldwijd waarnemingen van vogels, zoogdieren, planten, etc. direct in het veld in te voeren, met vastlegging van tijd en locatie. Je kunt de app zonder Internet-verbinding gebruiken. Zodra je on-line bent kun je de waarnemingen versturen naar je persoonlijke account op de deelnemende portal sites. Momenteel zijn dat waarneming.nl, waarnemingen.be en observation.org.

Deze online handleiding beschrijft iObs 3.2. Een overzicht van de belangrijkste functies van iObs:

• Laden en bewaren van soortlijsten op de iPhone. Ondersteuning voor alle soortgroepen, verschillende talen en deelselecties voor landen, regio’s en continenten.
  • Invoeren en bewaren van waarnemingen op de iPhone. Gebruik van de GPS van de iPhone om de actuele positie en tijd te gebruiken.
  • Invoeren van waarnemingen kan volledig off-line gebeuren, bijvoorbeeld in het buitenland. Alleen voor het laden van extra soortlijsten en het verzenden van waarnemingen is een Internet-verbinding nodig.
  • Kiezen van een andere locatie via een kaart. Er kan uit verschillende kaarten worden gekozen. Deze functie vereist een netwerk-verbinding.
  • Toevoegen van foto’s bij een waarneming.

iObs is ontworpen voor een iPhone-scherm. De app werkt ook op een iPad, maar om hem in het veld te kunnen gebruiken heb je GPS nodig. Dit is niet aanwezig op een iPad Wifi-model.

Installatie van iObs gaat via de Apple app store: https://itunes.apple.com/app/iobs/id713587892. Hier kun je ook je waardering geven. iObs 3 vereist iOS 8.0 of meer. Als je iOS 7.0 hebt, bijvoorbeeld op een iPhone4, dan is iObs 2.6.1 de laatste versie die nog wordt ondersteund. Wanneer je de app store bezoekt met een iPhone4, dan krijg je automatisch deze versie aangeboden.

Je kunt doorgaan via het lezen van de Basis, verder gaan naar Snelstart, het menu checken op een interessant onderwerp of zoeken naar een specifieke term. Veel plezier!